انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی امریکا سه هفته دیگر در تاریخ 5 نوامبر 2024 برگزار خواهد شد. آیا نتیجه این انتخابات تاثیری بر سیاست خارجی آمریکا خواهد گذاشت؟ جواب این سوال قطعاً "نه" می باشد. در دمکراسی های غربی در شرایط بحرانی بین-المللی که منافع کشور مستقیماً در خطر باشد، دولتها لزوماً نقشی تعیین-کننده در سیاست خارجی ایفا نمی کنند.
منافع کشور، امنیت کشور و خطراتی که امنیت و منافع کشور را تهدید می کند، توسط نهادهای فرادولتی بررسی می شود و سیاستهای فرادولتی در این موارد تعیین می شود. دولتهایی که به هر دلیل نتوانند در شرایط بحرانی، چه بحرانهای داخلی و چه بحرانهای بین-المللی، منافع کشور را تضمین کنند و در مقابل مشکلات خطیر راه حل واقعی ارائه دهند، محتوم به سرنگونی هستند. چیزی که هم اکنون در فرانسه مشاهده می کنیم.
اکثریت مردم در کشورهای غربی بر سر اینکه منافع کشور چیست، امنیت کشور چیست، و چه خطراتی منافع و امنیت آنها را تهدید میکند، توافق دارند و تعریفی مشترک از این پدیده ها دارند. این اشتراک در منافع و در احساس خطر، دقیقاً همان بند نامرئی دمکراسی ست که اکثریت مردم را به یکدیگر و به نظام دمکراسی و نهادهایش، که شامل نهادهای امنیتی آن نیز می شود، متصل می کند.
خیلی وقتها در شرایط بحرانی مشاهده کرده ایم که در روزهای قبل از برگزاری انتخابات به ناگهان حزبی که در ماهها و هفته های قبل کم-رای تر بوده از حزبی که تاکنون پیش بوده، جلو میزند و سپس بطور غافلگیرکننده برنده ی انتخابات می شود. این پدیده برای خیلی ها که با سیستم دمکراسی غربی آشنایی کافی ندارند، ممکن است حتی اینگونه به نظر برسد که برخی قدرتهای امنیتی کشور نتایج انتخابات را دستکاری میکنند، و یا از طریق تبلیغات پروپاگاندایی و تهیجی رسانه ای باعث تغییر رفتار رای-دهندگان در روز انتخابات می شوند. اینگونه تئوریهای توطئه چند واقعیت را نادیده می گیرند. و آن اینکه عموم مردم در کشورهای غربی از آگاهی سیاسی بالایی برخوردار هستند وَ میزان مشارکت نسبتاً بالایی در عرصه سیاست دارند. این میزان بالای آگاهی بیش از هر چیز بدلیل دسترسی به اطلاعات در همه عرصه های اجتماعی شکل گرفته است. یک واقعیت دیگر این است که انتخاب اکثریت رای-دهندگان در واکنش به شرایط و وقایع انجام می گیرد، و نه بخاطر وابستگی دائم-العمر یا درازمدت به یک حزب.
و اما اگر بخواهیم بطور مشخص ارزیابی کنیم که الان، همین امروز، چه اتفاقات و وقایعی ممکن است بر رفتار یا انتظارات انتخاباتی رای-دهندگان در کشورهای غربی تاثیرگذار باشند، به احتمال زیاد اکثریت ما به یک نتیجه خواهیم رسید: جنگ بین اسلامیست ها و غرب، و جنگ بین روسیه و اوکراین/ناتو. از نظر اکثریت مردم کشورهای غربی، هم اسلامیستها و هم روسیه و کمونیسم خطر محسوب میشوند، هم خطر برای منافع اقتصادی کشورشان و هم خطر برای امنیت کشورشان. اکثریت مردم آمریکا از حزبی که در انتخابات نوامبر 2024 برنده شود، انتظار دارند که در هر دو این جنگها پیروز شود، هم در جنگ علیه اسلامیست ها، و هم در جنگ علیه روسیه و کمونیسم. هر چند که این دو جنگ بسیار متفاوت با یکدیگر باشند.
15 اکتبر 2024
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر